top of page

אום דוג'ו

בית ספר לקראטה

אום דוג'ו

אודות ביה"ס

GOJU RYU KARATE

אנו מלמדים קראטה קלאסי מסורתי מאסכולת ה - GOJU RYU - הסגנון "הקשה/רך".

KARATE GOJU RYU הינו ה MMA של עולם הקראטה ושל עולם אומנויות הלחימה הקלאסיות.

 

סגנון זה מקנה יכולות, מודעות ושליטה בכל הקשור לאלמנטים המרכזיים הנוגעים ללחימה: STRIKING (חבטות ובעיטות), GRAPPLING (התגוששות והאבקות לרבות הטלות), SUBMISSIONS (הכנעות, לרבות קרקע באמצעות נעילות, בריחים וחניקות).

 

בנוסף, חניכינו רוכשים יכולת הגנה עצמית פרקטית ואפקטיבית וכושר פונקציונאלי ייעודי ללחימה במסגרת "שיטת עוצמה", אשר שמה דגש על יכולות השימור העצמי בטווח המיידי ושעקרונותיה יחודיים על שום הכוונה והתמהיל יוצא הדופן שבבסיסה, השאוב הן מהקראטה עצמו, כמו גם משיטות ומזרמים נוספים דוגמת קרב המגע, לוט"ר (לוחמה בטרור), לחימת כלי נשק קרים פיליפינית ועוד.

 

מעבר לזה, חניכינו מוזמנים ללמוד ולתרגל אומנויות "רכות" דוגמת יוגה, צ'י קונג ומדיטציה המהוות ידע משלים ותרגול מאזן לעוסקים באומנויות הלחימה  "הקשיחות".

 

המסגרת הינה איכותית, רצינית ומקצועית, המעניקה יחס וליווי אישי לכל חניך וחניכה לאורך כל הדרך. הלימוד מתקיים בקבוצות קטנות והומוגניות לכל קבוצות הגילאים, מגיל הגן ועד בכלל.

"קראטה-דו" - דרך היד הריקה

בתרגום מיפנית, המונח "קראטה-דו" מורכב משלוש מילים "KARA" (ריק), "TE" (יד) ו- "DO" (דרך / תפיסת עולם).
מונח זה עבר גלגולים שונים ותמורות רבות וכיום הינו בא לתאר אומנות לחימה אשר בה ידינו אינן ריקות רק מכלי נשק, אלא ריקות מכוונת זדון.
תפיסת העולם העומדת בבסיס ה"דרך" (ה - DO), מתייחסת ל"ריקנות" או ל"אין" כאל הוויה רוחנית וכאל הטוהר הפנימי הנדרש על מנת להגיע למצב של הארה או התעוררות.
משמעות זו של "היד הריקה" מקורה גם בפילוסופיה וברפואה הסינית העתיקה, בה כף היד מקושרת אל הלב והמוח. "היד הריקה", או "ניקיון הכפיים" מתייחסים לפתיחות ולניקיון הלב והתודעה, תכונות אותן רוכש אומן הלחימה בדרכו. פתיחות וניקיון כפיים זה מהווים את הבסיס להתפתחותו, לצמיחתו ולהתקדמותו כלוחם וכאדם.

"דרך הקראטה" רואה באדם כמכלול של גוף ונפש, ועל כן עוסקת בבניה ובטיפוח השניים על משקל: "נפש בריאה בגוף בריא".
הקראטה עושה שימוש בכלי עבודה "מסורתיים", בעזרתם נבנים ומומחשים ערכים שונים לעוסק באומנות לחימה זו.
עם הזמן וההתקדמות בדרך הקראטה, לומד התלמיד להשליך ולהכליל את אשר למד בשיעורים על חייו שלו, להיעזר בכלים אותם רכש ולעשות בהם שימוש לתועלתו.

חשוב לציין, כי לבד מהתועלות הפיזיות הברורות הנובעות מהעיסוק בפעילות גופנית, העיסוק באומנות לחימה מסורתית ומוסדרת כקראטה, הינו בעל השפעה רבה על עיצוב דמותו וחייו של העוסק בה. 
"כלי העבודה" הניתנים לנו במסגרת הקראטה מסייעים לבנייה ולשיפור של הביטחון העצמי, לשליטה ובקרה, הקנייה של סובלנות, בניית תחושת המסוגלות האישית ויכולת ההתמודדות של האדם.

העוסק בקראטה באופן מעמיק דיו יכיר את מגבלותיו ויוכל להן, יידע את ייצרו וילמד לרסנו, יגלה את עצמו, את מקור כוחו וכיצד לנצלו.

"אומן הקראטה האמיתי הוא זה המחזק ומחשל את ידיו על מנת לסמוך את אלו אשר נפלו"

(בתרגום חופשי מדבריו של מאסטר גאיג'ן פונאקאשי מייסד שיטת השוטוקאן קראטה-דו)

 

הלימוד והעיסוק בקראטה פועל ומשפיע בשלושה מישורים באופן מחזורי:

המישור הפיזי:

בסיס החוויה, הלימוד והעשייה.במישור זה אנו למדים על גופנו ויכולותינו בזמן הנוכחי ורוכשים את הכלים והאמצעים לחיזוק ולהעצמה.כאן ניתן הביטוי להתפתחותנו, להתקדמותנו ולפריצת גבולותינו וזאת בכל פעם מחדש בהתאם לשלב בו אנו מצויים.

 

המישור המנטאלי:

נדבך עיקרי בהתפתחות ובגדילה באומנות.במישור זה אנו רוכשים יכולת קשב, ריכוז, סדר ומשמעת, המלמדים ומאפשרים לנו לחשוב, להרגיש, לראות ולהבין דברים באופן שונה משהורגלנו.מישור זה מהווה אמצעי להתמרה לקראת הרובד הבא, העמוק יותר - המישור הרוחני.

 

המישור הרוחני:

שלב זה נבנה ומתעצב עם התפתחותנו באומנות. בשלב זה ההבנות הופכת לתובנות. תובנות באשר למהותנו ולדרכנו שלנו בדרך למודעות ולהגשמה עצמית.את פירות התובנות אשר רכשנו אנו נחווה במישור הפיזי, והן יהוו את כר הצמיחה לשלב הבא, וכן הלאה באופן מעגלי ומחזורי...

התחומים בהם תורם הקראטה

קראטה ככלי להעצמת הגוף
פיתוח מוטוריקה גסה ועדינה, התמצאות במרחב, שיווי משקל, קואורדינציה, גמישות, כושר גופני, יכולת ספיגה, סיבולת וכמובן הגנה עצמית.

קראטה ככלי להעצמת הנפש
רכישת כלים כגון משמעת עצמית, יכולת ריכוז, מיקוד, התמדה ואומץ לב, המעצבים את אישיותו ונפשו של החניך.

קראטה ככלי להשתלבות בחברה
הקראטה מלמד על מתן כבוד למסגרת, למורה, לתלמידים ולזולת, כמו גם הכרת תודה בעבור התפקיד שאלו ממלאים בעבורנו. מזאת אנו למדים על פתיחות וסבלנות כלפי האחר וכלפי עצמנו אנו "כהולכים בדרך".

קראטה ככלי להתמודדות עם החיים
רכישת כלים להתמודדות עם לחצים, פחדים, מתחים וחרדות, תוך פיתוח תחושת מסוגלות אישית וביטחון עצמי.

קראטה ככלי להעצמת הרוח והגשמה
שילובן של תובנות אישיות אשר נרכשו במהלך שנות אימון ותרגול, יחד עם כלי העבודה המתאימים, מהווים בסיס להתפתחות ולהגשמה. הרבדים העמוקים יותר של האומנות באים לכדי ביטוי ברכישת נקודת התבוננות מחודשת על המציאות וראיית הדברים ממקום של עוז רוח ועשייה נכונה. ביצוע בחירות והגשמתן באמונה, בביטחון ומתוך ידיעה פנימית שזהו הדבר הנכון לעשותו.

GoJu Ryu

אומנות הלחימה הנלמדת ב"אום דוג'ו", הינה קראטה מסורתי בסגנון ה - Goju-Ryu - הסגנון "הקשה רך". סגנון ייחודי זה הוא אחד מארבעת זרמי הקראטה הקלאסיים אשר נוסדו ומוסדו באי אוקינאווה. ה - GOJU-RYU הינו למעשה אוסף של סגנונות ושיטות לחימה, אשר אבותיהם הקדומים הינם בעיקרם סגנונות לחימה סיניים עתיקים. סגנונות אלו נלמדו, נחקרו, גובשו ומוסדו לכלל שיטה קולקטיבית אחת על ידי סנסאי מיאגי קוג'ון.

 

סגנונות לחימה אלו, נשתמרו ב"תבניות קרב" המכונות "קאטות". "הקאטות" מלמדות שיעורים חשובים בלחימה, כמו גם אוצרות בקרבן טכניקות "גולמיות" שיש בהן מלהוות בסיס לשיטה או אף לסגנון לחימה שלם. בעקרון, לכל קאטה שיעור, ייעוד ומסר ייחודי משלה, המתגלה ומתבהר לתלמיד אט אט עם התקדמותו באומנות.

 

סגנון ה - GOJU-RYU כולל בתוכו שתיים עשרה קאטות, המהוות את ליבת האומנות. קאטות אלו מגלמות ומכילות בתוכן את מכלול הטכניקות והידע אליו נדרש הלוחם בקרב:

  • הגנות.

  • התקפות ידיים ורגליים (חבטות, אגרופים ובעיטות).

  • תנועות ותרגילי התחמקות, הטיה, הטעיה ושליטה ביריב.

  • הורדות, הפלות והטלות לקרקע.

  • מניפולציות על מפרקי גופו של היריב קרי ריתוקים, נעילות ובריחים.

 

בנוסף, מלמדות הקאטות עקרונות יסוד בלחימה דוגמת יציבות, שליטה, שיווי משקל, התמצאות במרחב, "השתרשות", זרימה, נשימה, טווחים, תזמון, ריכוז, מיקוד, רוח קרב וכד'.

 

ה - GOJU-RYU ידוע כאומנות לחימה המשלבת בין הגישה "הקשה" ה - GO לבין הגישה "הרכה" ה - JU.

הגישה "הקשה" הינה בעלת עוצמה מתפרצת, המתנגשת ביריב וחודרת פנימה.

הגישה "הרכה" (לא החלשה...) הינה "עוטפת" וזורמת עם תנועת היריב לתיעול האנרגיה מתנועתו שלו כנגדו.

 

הקראטה נלמד על בסיס שלושה מרכיבים עיקריים:

קיהון - תרגילי הבסיס הנלמדים ומתורגלים במצב נייח ובתנועה (KIHON IDO)

קאטה - לימוד ותרגול תבניות הקרב.

קומיטה - תרגילים בזוגות, לרבות תרגולי קרבות.

 

על הדרך

דרכו של זה שבחר בדרך הקראטה מחולקת באופן גס לשתי תקופות עיקריות. זו שלפני דרגת השו-דאן (החגורה השחורה) וזו שאחריה. הדרגות שלפני דרגת השו-דאן נקראות דרגות "קיו" ואלו מסומנות בחגורות בעלות צבעים שונים (בהתאם לשיטה, לארגון ולבית הספר). הדרגות שמעבר לחגורה השחורה נקראות דרגות "דאן".
בסגנון הקראטה אותו אנו לומדים, בארגון בו אנו חברים ובדוג'ו שלנו קיימות 10 דרגות "קיו" (בדרך לחגורה השחורה) ועשר דרגות "דאן" (לאחר החגורה השחורה).

הדרגה בה מתחילים הינה "קיו" 10, וממנה "יורדים" אט אט עד ל"קיו" 1 ("איקי קיו") - הדרגה האחרונה לפני החגורה השחורה.
הדרגה הראשונה בחגורה השחורה נקראת "שו-דאן" (דאן אחד) וממנה מטפסים אט אט במעלה דרגות ה"דאן".

בעוד שזמן ההתקדמות והמעבר בין דרגה לדרגה בתוך דרגות ה"קיו" הינו קצר יחסית (ע"פ רוב מס' חודשים), פרק הזמן בין דרגה לדרגה בתוך דרגות ה"דאן" הינו ארוך בהרבה (שנים). ככלל, ככל שהדרגה גבוהה יותר הזמן הנדרש להגעה לדרגה זו ולהתבססות בה הינו ארוך יותר. למרות שלכל דרגה קיים בבסיס של ידע ותנועה בהם יש לשלוט, נדרש גם זמן נוסף על מנת לשכלל ולהטמיע ידע זה ואת השליטה בו. כמו כן, נדרש זמן לתת לדברים "לשקוע" ולתת את השפעתם ברבדים השונים בחיי האדם.

אצלנו בדוג'ו חלוקת המסלול עד לחגורה השחורה הינה באופן הבא:

חגורה לבנה (קיו 10)
דרגות קיו 10-9: שלב האוריינטאציה והקליטה.
דרגות קיו 8-7: שלב הבסיס

חגורה ירוקה (קיו 6)
דרגות קיו 6-4: שלב הבסיס המתקדם

חגורה חומה (קיו 3)
דרגות קיו 3-1: השלב המתקדם

חגורה שחורה - שודאן

העלייה בסולם הדרגות אינה עומדת כיעד בפני עצמו, אלא מהווה תוצאה טבעית של התקדמותו של החניך הנובעת מהליכתו וממחוייבותו לדרך ולתהליך בהם בחר. התקדמות זו מקבלת ביטוי חיצוני "בדרגה" "ובחגורה", המהווים את הכרתה של המסגרת באשר לכברת הדרך אותה עבר החניך, וכן את האשרור באשר למקום אליו הגיע.

אירועי קידום הדרגה נערכים אחת למספר חודשים. באירועים אלו ניתנת האפשרות לאלו אשר הגיעו לדרגתם החדשה להפגין זאת כנדרש ולהתבסס במעמדם החדש בדוג'ו.

הורגלנו לחשוב כי חגורה שחורה הינה המטרה או היעד אליו אנו שואפים להגיע בלימודינו. במסורת המזרח כל התקופה שלפני החגורה השחורה הינה למעשה תקופת ההכנה, ומשהסתיימה זו ראוי החניך להיקרא תלמיד ולהתחיל באמת ללמוד...

 

על האימונים

הקראטה נלמד דרך החוויה הפיזית של החניך.

האימונים כוללים תרגילי חימום ומתיחות, לימוד ותרגול של תנועות הבסיס (עמידות מוצא, הגנות, חבטות, בעיטות, נפילות, בלימות, גלגולים וכד', במצב נייח ובתנועה), לימוד ותרגול קאטות, תרגילים בזוגות, תרגולי קרב, תרגילים לחיזוק השלד והשרירים, תרגילים להעלאת הכושר הגופני, הגמישות והקואורדינציה.


אימוני הקראטה מאופיינים במאמץ גופני ובמגע פיזי בין המשתתפים בשיעור. באמצעות אלו, מתוודע החניך לגופו, לכוחו ולמגבלותיו, רוכש בהם שליטה ומשפר את יכולותיו.


באמצעות תרגול עצמי (תנועות הבסיס ותרגולי הסדרה) ובאמצעות תרגול עם בני זוג (ביצוע תרגילים שונים ותרגולי הקרב), רוכש החניך מודעות לסביבתו, לגבולותיו, לומד שליטה ובקרה עצמית, וכן בונה ומשפר את יכולת הספיגה הגופנית והנפשית שלו.

במקביל, מאוזנת האומנות "האקטיבית" על ידי חיבור ל"פן השקט", תוך פיתוח סובלנות, זרימה ויכולת קבלה והכלה. זאת אנו מיישמים ע"י תרגילי תנועה ונשימה ייחודיים, תרגילי שחרור, הרפיה ומדיטציה.

הקראטה באום דוג'ו נלמד כדרך חיים, תוך שימת דגש על בנייתה של יכולת לחימה גבוהה והקנייתם של כלים יעילים וישימים להגנה עצמית. תפיסת העולם העומדת בבסיס גישה זו דוגלת באמונה כי ביטחון עצמי אמיתי מאפשר שקט פנימי ועל כן הינו מפתח לחיים שלווים.

bottom of page